Skip to main content
Article Detail

TERUG NAAR ALLE TIPS

Wat is cholesterol en waarom u het beter onder controle houdt

Arterin-Cholesterol Onze cholesterol in de gaten houden, is belangrijk, maar hoeveel weten we eigenlijk over cholesterol en waarom moet een hoog cholesterolgehalte worden voorkomen?

Onze cholesterol in de gaten houden, is belangrijk, maar hoeveel weten we eigenlijk over cholesterol en waarom moet een hoog cholesterolgehalte worden voorkomen? Tegenwoordig hebben steeds meer mensen uit ontwikkelde landen een hoog cholesterolgehalte. Volgens de Cardiologische Liga hebben bijna 1 op 2 Belgen last van een te hoge cholesterol, en zelfs 70 % van de Belgen ouder dan 40 jaar. In dit artikel leert u meer over cholesterol, hoe u het kunt meten en hoe u uw cholesterolspiegel kunt beheersen om uw gezondheid te verbeteren.

Wat is cholesterol?

 

Cholesterol is een vetachtige stof die in het bloed door het lichaam reist. Het wordt gebruikt om gezonde cellen op te bouwen en vitamine D, een aantal hormonen en galzuur (die we gebruiken om vetten te verteren) te produceren. Cholesterol is dus essentieel voor het menselijk lichaam, voor zover de stof in een kleine hoeveelheid aanwezig is.

Ons lichaam produceert ongeveer 70 % van de 0,5-1 g cholesterol die we dagelijks nodig hebben, voornamelijk in de lever. De rest nemen we op uit ons voedsel, vooral uit dierlijke vetten. Daarom is ons cholesterolgehalte mee afhankelijk van wat en hoeveel we eten. Een voeding met veel verzadigde vetten kan leiden tot een hoger totaal cholesterolgehalte en een hoger LDL-gehalte in het bijzonder.

Er zijn meerdere soorten cholesterol, die verschillende taken vervullen en verschillende rollen spelen in het lichaam:

  • Low-density lipoprotein (LDL), vaak ‘slechte’ cholesterol genoemd, voert cholesterol naar het lichaam, waardoor de cholesterol er zich ophoopt als er te veel van is.

  • High-density lipoprotein (HDL), ‘goede’ cholesterol genoemd, neemt overtollige cholesterol op uit de bloedvaten en voert deze terug naar de lever, waar de stof wordt afgebroken of uit het lichaam wordt verwijderd.

Hoe wordt cholesterol gemeten?

Artsen kunnen uw cholesterol meten met een bloedafname (in sommige gevallen met slechts een vingerprik). In het onderzoek wordt gemeten hoeveel cholesterol er in totaal in uw bloed zit, evenals de specifieke gehaltes aan LDL- en HDL-cholesterol. Voor gezonde volwassenen zonder bijkomende risicofactoren moet het totale cholesterolgehalte lager zijn dan 190 mg/dl, met LDL onder de 115 mg/dl en HDL boven de 40 mg/dl voor mannen en 46 mg/dl voor vrouwen.

Uw arts zal u meer informatie geven over uw resultaten en zal u adviseren over de te nemen maatregelen.

Waarom moet u uw cholesterolspiegel beheersen?

Hoewel een deel van de cholesterol essentieel is, is te veel cholesterol niet gezond. Een hoog cholesterolgehalte is immers een risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen om een hoog cholesterolgehalte te voorkomen. Preventie is mogelijk door slechts een paar veranderingen in uw levensstijl aan te brengen. Dit kan aangevuld worden met het nemen van een voedingssupplement. Arterin® biedt een oplossing op basis van natuurlijke actieve ingrediënten die mensen helpt hun cholesterolgehalte op peil te houden1,2. Werk aan uw gezondheid door goede en duurzame gewoontes aan te nemen. Ontdek hoe Arterin® u kan helpen.

Featured Product
Arterin® > Buy now
,
Arterin® > Buy now
,
Arterin® > Buy now
,
Arterin® > Buy now

kies je favoriete online winkel

Producten

Ontdek Arterin® Cholesterol

Arterin® Cholesterol heeft een unieke, klinisch geteste samenstelling met natuurlijke extracten en anti-oxidanten3 voor cholesterolbeheersing2. Alle ingrediënten werken samen om een optimaal effect te bekomen.

KOOP NU Koop Online Koop In Apotheek Meer info